RELACJA Smaki i zwyczaje w EtnoKulturze - nasza książka kucharska

🌿 W miniony wtorek, 15 kwietnia, mieliśmy przyjemność gościć uczestników projektu „EtnoKultura? Uczestniczę!” na uroczystym spotkaniu zamykającym cykl „Smaki i zwyczaje w EtnoKulturze”. To wydarzenie było pięknym podsumowaniem miesięcy wspólnych rozmów, wspomnień i dzielenia się kulinarnym dziedzictwem.

📚 Spotkanie rozpoczęła pani dyrektor Katarzyna Mich-Rutkowska, serdecznie witając wszystkich zebranych. Chwilę później wysłuchaliśmy inspirującego wykładu dr. Jana Walczaka pt. „Czesław Miłosz – kresowe ślady”, który zabrał nas w podróż po krainie młodości i dzieciństwa poety. Wykład wzbogaciły fotografie z wystawy Mirosława Osip-Pokrywki, udostępnione dzięki uprzejmości Głogowskiej Edukacji Kresowej.

🍲 Następnie przyszedł czas na długo wyczekiwany moment – uroczyste wręczenie książek kucharskich autorom przepisów, którzy uczestniczyli w cyklu spotkań „Smaki i zwyczaje w EtnoKulturze”. Każda z publikacji to wyjątkowy zbiór rodzinnych receptur, przywiezionych na Dolny Śląsk z różnych stron kraju i świata – prawdziwe kulinarne dziedzictwo naszych mieszkańców.

🍰 Po części oficjalnej kontynuowaliśmy spotkanie w swobodniejszej atmosferze – rozmawialiśmy o tradycjach, zwyczajach i kuchni, dzieliliśmy się wspomnieniami i smakami, a wszystko to przy słodkim poczęstunku.

🙏 Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu za ich otwartość, zaangażowanie i chęć dzielenia się swoimi historiami. Szczególne podziękowania kierujemy do Głogowskiej Edukacji Kresowej za udostępnienie materiałów do wystawy oraz do wszystkich osób, które współtworzyły ten piękny projekt.

📖 Mamy nadzieję, że książki kucharskie staną się nie tylko pamiątką, ale też inspiracją do dalszego pielęgnowania kulinarnych tradycji i rodzinnych opowieści.

Zespół Biblioteki w Polkowicach

red. I.Szafran-Frankowska

Strony w dziale:

Strony w dziale: